E-Spor Hakkında Bilgiler

E-Spor Hakkında Bilgiler

[caption id="attachment_13527" align="aligncenter" width="300"]E-Spor Hakkında Bilgiler E-Spor Hakkında Bilgiler[/caption]

E-Spor Nedir?


[caption id="attachment_13528" align="alignleft" width="300"]E-Spor Nedir? E-Spor Nedir?[/caption]

                Elektronik Spor olarak da bilinmekte olan e spor organize olarak gerçekleştirilmekte olan video oyunlarının yarışmalarına verilmiş olan genel bir addır. Genel olarak oyunlar profesyonel oyuncular arasında geçen profesyonel organizasyonlar şeklinde düzenlendiği için bu ismi almıştır. Elektronik sporların yarışmaları esnasında en fazla denk gelinmekte olan oyun türleri ise dövüş oyunları, birinci şahıs oyunları, spor oyunları ve bunların yanında da strateji oyunlarıdır. Pek çok oyunun dünya çapında ya da ulusal düzeyde turnuvaları düzenlenir ve bu turnuvalar profesyonel oyunculara yani bir diğer deyişle e sporculara altı haneli rakamlara kadar yükselebilme imkanı olan kazançlar sağlamaktadır. Elektronik spor müsabakalarında boy göstermekte olan oyunculara siber atlet denmektedir. Elektronik ortamda spor organizasyonları dahilinde yer almakta olan profesyonel oyuncuların bu işe başlamak için ideal olan yaşları genel olarak on beş ya da on altı yaşlarıdır.

Ortalama olarak da profesyonel oyuncular yirmi dört yaşına gelmelerinin ardından bu sektöre veda etmektedir. Ama yanlış anlamalara mahal vermemek için söylemem gerekir ki başlangıç ya da jübile için söylenen yaşlar kesinlikle bir kural değildir. Terminolojik olarak elektronik spor organizasyonları sanal ortamlar dahilinde genel olarak video oyunları ile gerçekleştirilmekte olan yarışmalara verilen addır. Söz konusu olan oyunlar genel olarak bir ödül potansiyeli sağladığından profesyonel anlamda gerçekleştirilen organizasyonlar bu ismi almaktadır. Küresel çapta düzenlenen turnuvalarla birlikte ülkemizde boy göstermekte olan profesyonel e sporcular yani siber atletler turnuvalar için pek çok yabancı ülkeye gidip oralarda yarışmaktadır. Aynı zamanda özellikle son yılların en popüler elektronik spor turnuvalarından birisi olan League Of Legends oyunu profesyonel oyuncular için büyük kazanımlar sunmaktadır.

Örnek olarak ülkemizin bu oyun için kurulmuş yerli takımlarında aralarında Uzak Doğulu oyuncuların da bulunduğu pek çok profesyonel siber atlet boy gösterirken Türk oyuncular da dünyanın farklı noktalarındaki takımlarda, takımlarının en üst seviyelere çıkabilmesi adına efor harcamaktadırlar. Aynı zamanda insanların maalesef çok basit bir yaklaşımla bakmakta olduğu elektronik spor organizasyonları ve siber atletler oldukça ciddi bir iş disiplini içerisinde çalışmakta ve sözleşmelerinde mutlaka yer aldıkları takımlar ile birlikte antrenmanlara katılma maddesi bulunmaktadır. Kısaca her şey prosedürlere uygun olarak ilerlemekte, sözleşmeler yapılmakta ve bu sözleşmelere uyulmasına azami özen gösterilmektedir.

E-Sporcu Nasıl Olunur?


[caption id="attachment_13529" align="alignleft" width="300"]E-Sporcu Nasıl Olunur? E-Sporcu Nasıl Olunur?[/caption]

                Ülkemizin elektronik spor alanında oldukça hızlı ilerlemesinin ardından bu organizasyonlar dahilinde hemen hemen her oyunun oynanmakta olduğunu görmekteyiz. Durum böyle olunca da her oyun için oluşturulan takımlarda oynayacak profesyonel oyunculara da ihtiyaç duyulmaya başlandı. Bilgisayarlarından ya da telefonları aracılığı ile elektronik spor alanında düzenlenmekte olan turnuvaları izleyen her insanın bir siber atlet olma fikrine sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Fakat takımların aramakta oldukları oyuncuların söz konusu olan oyunlar adına oldukça bilgili olmaları gerekiyor. Aynı zamanda oyunlar içerisinde yüksek liglerde bulunması kriterleri gibi pek çok kriter takımların kendi bünyelerine oyuncu dahil etmeleri için dikkat ettikleri ayrıntılar arasında yer alıyorlar. Tabi ki bu kriterlerin neredeyse hepsini karşılayabilen oyuncular olsa da herkes bir siber atlet olamıyor. Nitekim siber atlet olmayı düşünenlerin pek çok alanda fedakarlıklar yapması gerekli.

Okullarından, işlerinden, ailelerinden uzak bir yaşamı kabul etmeleri ve zamanlarının çoğunu takımları ile antrenman yaparak geçirmeleri gerekmektedir. Bir siber atlet yani elektronik sporcu olabilmeniz için öncelikle elektronik sporcu lisansınızı elde etmeye ihtiyacınız olacak. Bu lisansı da bağlı durumda bulunduğunuz Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan alma şansına sahipsiniz.

Zula E-Spor Kayıt


[caption id="attachment_13530" align="alignleft" width="300"]Zula E-Spor Kayıt Zula E-Spor Kayıt[/caption]

                Türk yapımı bir video oyunu olan Zula, elektronik spor organizasyonların içerisinde boy göstermeyi başaran oyunlarımız arasında yer almaktadır. Bu oyun için kurulan takımlar da özellikle oyun içerisinde teknik anlamda bilgili, sağlıklı düşünebilen ve düşündüğünü saniyelik olarak uygulama kabiliyetine sahip olan oyuncular aramaktadır.

Kriterlerinin bunlarla sınırlı kalmadığını bildiğimiz oyunda bir Zula elektronik sporcusu olabilmeniz için öncelikle bir elektronik sporcu lisansı almanız gerekiyor. Bu lisansı almanızın ardından oyun içerisinde kurulmuş olan profesyonel takımlardan bir tanesine başvuru gerçekleştirip onların kabul etmesi halinde siz de oyun için bir siber atlet olabilirsiniz.

E-Spor Dalları


[caption id="attachment_13531" align="alignleft" width="300"]E-Spor Dalları E-Spor Dalları[/caption]

                Elektronik spor organizasyonlarına verilmiş olan genel bir isim olan E spor, neredeyse bütün video oyunları için çok daha rekabetçi bir ortam oluşturan organizasyonlar ve turnuvalar düzenlemektedir. Özellikle de günümüzde çok revaçta görünen oyunların takımları ve bu oyunların şampiyonaları düzenlenerek oyunculara kendilerini gösterme ve takımlarını zirveye taşıma fırsatı verilmektedir.

Bu organizasyonlar içerisinde görebileceğiniz oyunlar arasında, Counter Strike Global Offansive, Dota 2, PUBG, League of Legends tarzında ve bunlara benzer olan pek çok rekabet düzeyi ve oynanma oranı yüksek olan oyunlar yer almaktadır. Elektronik spor dallarına çok genel bir örnek vermek gerekirse bu dalları video oyunlarının tamamı olarak göstermemiz yanlış olmayacaktır.
E-Spor Lisansı Ne İşe Yarar?

[caption id="attachment_13532" align="alignleft" width="300"]E-Spor Lisansı Ne İşe Yarar? E-Spor Lisansı Ne İşe Yarar?[/caption]

                Sahip olacağınız bir elektronik spor lisansı ile öncelikle genel tabirle bir siber atlet olarak sayılacaksınız. Ardından oynadığınız ve oynamaktan oldukça zevk aldığınız video oyunlarının internet ortamında oluşturulmuş olan takımlarına katılıp orada boy gösterebilirsiniz. Tabi ki de lisansın ne işe yaradığı tanımı bu kadar kısa anlatılacak bir şey değildir. Sahip olduğunuz lisansla beraber bir takıma katılmanızın ardından belirli şartlar içerisinde bir sözleşme imzalar ve gerçek bir iş ciddiyetinde ve hatta daha fazlasıyla özeninizin gerektiği alanlardır.
E-Sporcu Nickleri

[caption id="attachment_13533" align="alignleft" width="300"]E-Sporcu Nickleri E-Sporcu Nickleri[/caption]

                Bir elektronik sporcu lisansı alınmasının ardından siber atlet olarak tanımlanan insanlar arkasından bir takıma katılır ve o takımla belirli şartları içeren sözleşmeleri imzalarlar. Bu sözleşmelerin süre ve para ile ilgili olmasının yanında özellikle de takımla beraber gerçekleştirilecek olan idmanlara katılımı da çok önemsediğini ve takım ile uyumun artması yolunda takım ile gerçekleştirilecek antrenmanların çok önemli olduğunu bilmenizi isterim. Bunun yanı sıra oyunlarda kullanılan isimler vardır.

İnsanların kendi tercihleri olarak belirlemiş oldukları bu isimler onların elektronik spor organizasyonlarında uzun yıllar boyunca bu isimle tanınmasını sağlayacaktır. Bu noktada eğer bir elektronik sporcu yani siber atlet olma düşüncesi içerisinde iseniz yıllar boyunca üzerinizde taşıyacağınız isimi iyi seçmeniz gerekiyor. Bazı örnekler ile anlatmak gerekirse; HollyPhonix, Brolia, Caps, Armut, Bolulu, Closer, Broken Blade, Faker, Mojito tarzında istediğiniz her ismi, aklınıza gelen ve belirli sınırlar içerisinde kalmayı başaran her mahlası alıp elektronik spor organizasyonlarında kullanabilirsiniz.
E-Spor Nasıl Yazılır?

[caption id="attachment_13534" align="alignleft" width="290"]E-Spor Nasıl Yazılır? E-Spor Nasıl Yazılır?[/caption]

                Elektronik spor isminin bir kısaltması olarak karşımıza çıkan E-Spor genel ortamlarda böyle anılmaktadır. Elektronik spor dallarından her hangi bir tanesinde takımının başarısı için emek sarf eden kimselere ise elektronik sporcu yani e sporcu adı verilmektedir. Aynı zamanda bu kimseler bazı noktalarda siber atlet olarak da adlandırılabilir. Elektronik sporun bir kısaltması olarak karşımıza çıkan e-spor pek çok oyuncuya bir profesyonel olup oynadıkları oyun üzerinden gerçek bir meslek sahibi olma imkanını da sağlamaktadır.
Previous Post
Next Post

post written by:

0 Comments: