Bilgisayar Oyun Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur

Bilgisayar Oyun Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur


Günümüzde deyim yerinde ise salgın haline gelen bilgisayar oyun bağımlılığı daha çok çocuk ve gençler arasında yoğun olarak gözlemlenmektedir. Bu bağımlılık kişide gerek psikolojik gerekse fiziksel birtakım problemlere yol açmaktadır. Erken müdahale edilmemesi halinde ilerleyen zamanlarda kişinin mesleki kariyerinden tutun da sosyal yaşamdaki yerine kadar birçok alanda ciddi sorunlara sebep olabilmektedir.

Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Nasıl Anlaşılır?


Daha çok kumar bağımlılığına yakın bir tanımlamaya sahip olan bilgisayar oyunları bağımlılığı henüz tam olarak psikolojik bir rahatsızlık olarak belirtilmese de Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2018 yılında bir hastalık sınıflandırması olarak listelere eklenmiştir. Ulusal düzeyde geniş çaplı bir araştırma yapılmamış olmakla beraber küçük ölçekli yapılan araştırma sonuçlarına göre özellikle gençler arasında görülme oranı %9 seviyelerinde olduğu belirtilmektedir. Kişinin bilgisayar oyun bağımlılığı olup olmadığını anlamak için aşağıda bulunan kriterlere bakılarak değerlendirme yapılabilmektedir. Bu kriterlerden beşini karşılayan kişinin oyun bağımlısı olduğu söylenebilmektedir.

  • Kişinin çok fazla bilgisayar oyunu ile kafa yorması,

  • Bilgisayar oyunu ile ilgilenemediğinde aşırı tepki göstermesi, duygusal olarak boşluk hissetmesi,

  • Mutlu olmak için her geçen gün artan şekilde bilgisayar oyunu oynamak istemesi,

  • İstemesine rağmen bilgisayar oyunundan iradesi ile kalkamaması,

  • Daha önce sevdiği tüm faaliyetlerden kendisini alıkoyması,

  • Sosyal ortamı içerisinde bilgisayar oyunları nedeniyle problemler ile karşılaşması,

  • Bilgisayar oyunu oynadığını gizlemesi ve oynayabilmek için türlü yalanlar söylemesi,

  • Duygusal olarak iyi hissetmediğinde bilgisayar oyununu bir kaçış vasıtası olarak görmesi,

  • Bilgisayar oyunları nedeniyle önemli fırsatları, işlerini, derslerini kaçırmasıdır.


Bilgisayar Oyun Bağımlılığından Nasıl Kurtulunur


Yukarıda bulunan kriterlerden beş veya daha fazlasını karşılayan bir kişinin artık bağımlı olduğu ve bir tedaviye ihtiyacı olduğu söylenebilmektedir. Peki, bilgisayar oyun bağımlılığından nasıl kurtulunur?

Öncelikle çocukluk çağındaki bireylerde bağımlılığa yol açmadan erkenden tedbir alınmalıdır. Burada ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir. Ebeveynler tarafından bilgisayar oyun vakitlerine bir kısıtlama getirilmeli ve bu kısıtlamalar sıkı takip edilmelidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu kısıtlama yapılırken bilgisayar oyunundan alınan çocuğun başka bir aktivite ile ilgilenmesini sağlamaktır. Diğer taraftan bireyin yattığı odada bilgisayar oyununu oynadığı cihaz bulundurulmamalıdır. Çocuklar ile daha çok vakit geçirilmeli, çocuk fiziksel aktivitelere yönlendirilerek dikkatinin bilgisayar oyunlarından başka taraflara çekilmesi sağlanmalıdır.

Bireyin durumu alınan tüm önlemlere rağmen daha da kötüye gidiyorsa mutlaka bir uzmana başvurularak gerekli destek alınmalıdır. Uzmanlar genellikle bağımlılığa neden olan psikolojik nedenleri ortaya çıkararak tedaviye başlamakta ve bir kısım terapiler uygulayarak bilgisayar oyunları bağımlılığından bireyleri kurtarabilmektedir.
Previous Post
Next Post

post written by:

10 yorum:

  1. Hasan AYAYDIN17 Ocak 2021 04:34

    Günümüzde ki soruna güzel bir cevap vermişsiniz. Güzel bir anlatım olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Her gün oyun oynayan biri olarak yanlış yaptığımın farkına vardım sayenizde. Çok güzel açıklama yapmışsınız. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  3. Ömer yapıcı17 Ocak 2021 04:50

    Oyun bağımlısıyım çok yardımcı oldunuz oyun bağımlılığını azaltmak zaman alcak ama emeğiniz çok tekrardan teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Bilgisayar bagilmliligi konusunda gencler sorun yasamakta bu konuya degindiginiz icin tesekkur ederim genclere bilgi olur inş.

    YanıtlaSil
  5. Çagimizin sorunu haline gelen bilgisayar bagimliligi herkesimi etkilemekte cocuklari bosluga dusurmektedir bu soruna degindiginiz icin tebrik ediyorum sizi genclerinde okumasini tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  6. Didem Özkan17 Ocak 2021 04:54

    Günümüzde çok sorun olan bir durum güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  7. Emre Yılmaz17 Ocak 2021 04:54

    Çok faydalı harika bilgiler. Vermişsiniz. Tebrik ederim. Sizi gerçekten. Dediklerinize katılıyorum. Mükemmel 👍

    YanıtlaSil
  8. Abdurrahman Damar17 Ocak 2021 04:55

    Uzun Zamandır Böyle bir site arıyordum Bilgisayar Hakkında bilgiler için ve çok memnun kaldım alalh kolaylık versin

    YanıtlaSil
  9. Berkay Arkan18 Ocak 2021 13:26

    Çağımızın en büyük sorunu bence bilgisayar bağımlılığı. Küçük kardeşlerimiz çocuklarımız saatlerini ekranlarda geçirerek büyümelerine köstek oluyorlar. Oyun oynamasın değil tabi ki oynasın ama bağımlılık derecesine gelecek kadar olmamalı.

    YanıtlaSil
  10. Kurtulmak mı ne kurtulması bagımlılık yapıyor zaten tek vakit gecirdigimiz yer oyun oynamak bundanda mahrum kalmak istemiyoruz

    YanıtlaSil